Всичко, от което се нуждаете, е небето: учени от Станфорд са намерили начин да получават слънчева енергия през нощта


Учени от Станфордския университет създадоха слънчеви панели, които работят през нощта. За да направят това, беше необходимо да оборудват панели с термоелектричен генератор и да изчакат ясна нощ. Устройството успя да генерира енергия поради малката температурна разлика между въздуха и батериите.

Инженерите са използвали радиационно охлаждане. Това е способността на повърхностите, обърнати към безоблачното нощно небе, да връщат инфрачервеното лъчение в космоса. Тъй като няма облаци, нищо не го отразява обратно: фотоните напускат повърхността и тя става по-студена от въздуха наоколо.

Същото се случва и със слънчевата батерия, която поема радиацията от слънцето цял ден, а през нощта започва да я връща. Тук идва термичният генератор: той използва тази температурна разлика, улавя топлината, идваща от по-топлия въздух към по-студения панел, и я превръща в електричество.

В началото на теста екипът се сблъскал с проблем: панелите не били най-добрият проводник на топлина. Така слънчевата клетка била прикрепена към алуминиева плоча, което увеличило мощността на системата. В ясна нощ устройството успяло да генерира около 50 миливата на квадратен метър слънчева мрежа.

Според учените това не е окончателната мощност. Ще са необходими още няколко подобрения и устройството ще може да генерира два пъти повече енергия. Предполагаемата граница е около 1-2 вата на квадратен метър.

Авторите твърдят, че дори толкова малка цифра ще позволи на разработката да се прилага широко. Днес милиард жители на Земята нямат достъп до електрическа енергия – тези хора са принудени да се задоволяват само със слънчева светлина.

Друго предимство са термоелектрическите генератори. За разлика от батериите в слънчевите панели, те са твърди и не се разлагат след хиляди цикли, нито се нуждаят от скъпа поддръжка. Енергията, която натрупват през нощта, може да се използва например в метеорологичните станции на труднодостъпни места на нашата планета.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s