Намерени са доказателства за съществуването на библейски град


Мозайка на възраст около 1,5 хиляди години е открита от археолози на пода на базиликата по време на разкопки в Ел-Арадж. На него са написани думите на молитва към апостол Петър. Тази находка е поредното доказателство, че библейският град Витсаида се е намирал тук в древността, според Haaretz.

Учените са открили мозайката под слой кал, тъй като преди около 1,5 хиляди години библейският град е бил наводнен от прилив. Също така, по време на разчистването на древния град от многогодишен слой тиня, изследователите, в допълнение към останките от византийска базилика, построена през 5 век, откриха руините на сгради от периода на Древен Рим и къщи на еврейската общност.

От момента, в който започнаха разкопките в Ел Арадж, археолозите се опитаха да намерят поне някои записи с името на града или с информация, която би могла да посочи името му. Сега мечтата им е сбъдната – на стената на базиликата е открит посветителен надпис, характерен за всички византийски църкви. Тя служи като косвено доказателство, че изследователите разкопават мистериозната Витсаида.

Надписът върху мозайката започва с думите „Константин, раб Христов“. Това е името на дарителя и неговото име е записано първо в съответствие с византийската традиция за посвещаване на мозайки. Археолозите обясняват, че това не е препратка към Константин, първият император на Свещената Римска империя, приел християнството. И тогава донорът моли за ходатайство „главата и командира на небесните апостоли“.

„Предводител и предводител на небесните апостоли“ – така византийските християни наричат ​​Петър и само него, а не който и да е друг апостол “, отбелязват участниците в разкопките.

Всъщност учените са открили надпис, рамкиран от кръгъл медальон от два реда черни тесери във византийски стил, почти ясно съдържащ молитва към Свети Петър, в църква от 5-ти век в римско-еврейски град на брега на северно Галилейско море.

Всичко това може да послужи като неопровержимо доказателство, че тук се е намирала мистериозната Витсаида. Изследователите смятат, че тази конкретна църква се споменава в текст, написан от баварския епископ Уилибалд през 724 г. сл. Хр. Уилибалд описва поклонението до църквата, като казва: „Оттам те отидоха до Витсаида, резиденцията на Петър и Андрей, където сега има църква на мястото на тяхната къща.“

През следващия археологически сезон учените се надяват да открият в църквата още един надпис, посветен на апостол Андрей. Тъй като се предполага, че той също е живял във Витсаида, църквата вероятно е посветена на двамата.

Region-32

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s