ЗАЩО ПИЕТА Е ЕДИНСТВЕНАТА ТВОРБА, ПОДПИСАНА ОТ МИКЕЛАНДЖЕЛО


Микеланджело Буонароти, отличаващ се със способностите си от младостта си, намерил специално покровителство в лицето на Лоренцо Медичи, който го настанил в своя дворец и се отнасял към него като към син.

Но след смъртта на Лоренцо Великолепни в съдбата на Микеланджело и в живота на цяла Флоренция настъпили драстични промени и скулптурът напуснал родния си град.

Младият и амбициозен творец пристигнал в Рим в търсене на работа и влиятелни покровители. Той бил на 21 години, но зад гърба си имал много години практика и упорит труд.

И така, след като прекарал около пет години в Рим, Микеланджело сключил споразумение с кардинал Жан Билер де Лагрола за създаване на скулптурна група „Оплакването на Христос“ или „Пиета“. Микеланджело обещал в договора, че ще завърши работата до една година.

Неговият нов влиятелен покровител Якопо Гали, банкер и колекционер на антични антики, без когото договорът не би се сключил, уверявал, че това ще бъде най-добрата мраморна статуя, която съществува в Рим, и че никой майстор днес няма да я направи по-добре.

При създаването на своята „Пиета“ Микеланджело създава образа на Богородица с младо „неостаряващо“ лице, поддържано от Божията благодат, както той обяснява, и мъртвия Христос, лежащ в скута й. „Пиета“ не е завършена в срока, предвиден в договора, но иначе – Микеланджело напълно оправдал доверието на своя поръчител.

Римската „Пиета“ прави Микеланджело известен в цяла Италия и предизвика всеобщо възхищение, когато била монтирана в параклиса на Дева Мария в катедралата „Св. Петър“. Микеланджело често идвал там и веднъж станал неволен свидетел на разговор между двама души, които се възхищавали на скулптурата и твърдели, че скулптурата е направена от друг майстор. Микеланджело не посмял да се намеси в разговора и да каже, че именно той е създал скулптурата. Но късно през нощта той взел фенер и инструменти и се промъкнал в катедралата. На гънката на роклята той издълбал с красиви букви: „изваяно от флорентинеца Микеланджело Буонароти“.

По-късно съжалявал за този изблик на гордост и никога повече не подписал своите скулптури.

Павел Иванов
Region-32

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s