ОГЮСТ РОДЕН. РЕЗЮМЕ НА ПРОВЕРЯВАЩИЯ: „ПЪЛНА ЛИПСА НА СПОСОБНОСТИ“


Огюст Роден е френски скулптор, който става един от основоположниците на импресионизма в скулптурата.

Мечтаейки да стане скулптор, след основно образование, той се опитва три пъти да влезе в Националното училище за изящни изкуства (École nationale supérieure des Beaux-Arts), висше учебно заведение по изкуства в Париж, но му е отказано и трите пъти.

На въпроса на Огюст: „Пак не съм приет?! Защо?“ проверяващият написал на изпитния лист: „Невъзможно е да бъде приет. Пълна липса на способности. Няма представа какво се иска от него. По-нататъшните изпити ще бъдат загуба на време. По способности четиридесет и първи в изпитния списък.“

През целия си живот Роден е едновременно обичан и мразен – обичайната кариера на художник-скулптор не е била достъпна за него, тъй като творческите му възгледи за изкуството се различават от приетите.
Той беше стъпкан, а след това възхваляван като велик новатор. Удостоен е с най-високите отличия на властите, смятан е за революционер в изкуството. Правителството и официалните институции му поръчват исторически паметници, но с течение на времето отказват създадените от него шедьоври, главно поради нарушаване на сроковете за изпълнение на поръчките.

Когато умира, неговите скулптури „Мислителят“ и „Целувката“ се превръщат в шедьоври, които по това време са включени във всички художествени речници от двете страни на Атлантическия океан.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s