НАПРАВЛЕНИЕТО В ЖИВОПИСТА, КОЕТО ПОЛУЧИ ИМЕТО СИ ОТ КАРТИНА


„Импресия, Изгряващо слънце“
м.б./пл., 48 × 63 см, 1872 г., Клод Моне

Направлението в живописта „Импресионизъм“ възниква във Франция, разпространява се по целия свят и получава името си от едноименната картина на Клод Моне „Импресия“ (Impression).

Знаете ли, че появата на импресионизма в живописта е свързана не само с нов поглед към изкуството, а по-скоро с новите технически възможности, появили се с изобретяването на тубите за бои и скицника, които позволяват на художниците свободно да излизат навън и да предават своите импресии и играта на светлина върху платното.

До средата на XIX век маслените бои се съхранявали в торби от тънък еластичен материал. Този материал се нарязвал на квадрати, в центъра на които се поставяла влажна боя, като се правели малки нарези. За да се изстискала боята върху палитрата, било необходимо да се пробие пакета, а след това отново да се затвори мястото на пробиване. Боята изисквала внимателна грижа, в противен случай бързо изсъхвала.

Едва през 1842 г. американският художник-портретист Джон Гоф Ранд изобретява и година по-късно получава патент за изобретяването на по-здрави калаени тубички за маслени бои.

Без преносимата кутия с бои в такива тубички вероятно нямало да има нито Сезан, нито Моне, нито Сисли, нито Писаро.

Region-32

Вашият коментар