Открита е първата гробница на Христофор Колумб


Историята на живота на откривателя на Новия свят Христофор Колумб е проучена доста добре, но въпреки това учените не знаеха къде е мястото на неговото погребение.

По-точно мястото, където е погребано тялото на мореплавателя след смъртта му през 1506 г. Наскоро историци, като част от проучване под егидата на Военноморския музей на Испания, успяха да открият точното местоположение на първото погребение на откривателя.

Веднага след смъртта си Колумб е погребан във Валядолид в северозападна Испания, на същото място, където е починал. Три години по-късно тялото му е ексхумирано и транспортирано в Севиля (Южна Испания) за погребение в семейната гробница. През 1544 г., следвайки инструкциите, оставени от мореплавателя, останките му са отнесени в Санто Доминго. След това, през 1795 г., останките му са отнесени в Хавана, а през 1898 г. най-накрая е върнат в Севиля и погребан там.

Това обаче не слага край на споровете около последното му място за покой, тъй като Доминиканската република продължава да твърди, че Колумб все още е погребан в Санто Доминго. През 2005 г. изследователи от Университета на Гранада взеха ДНК проби от фрагменти от останките, за да докажат, че Колумб всъщност е погребан в гробница в Севиля. Според местни учени обаче те не изключват възможността гробницата на Санто Доминго да съдържа и част от останките на откривателя на Новия свят.

Историците знаят, че първото място за покой на Колумб е Валядолид. Но точното местоположение на гробницата не беше известно. Сега изследователите най-накрая установиха, че Христофор Колумб е погребан за първи път в манастира Сан Франциско във Валядолид, който, за съжаление, не е оцелял.

Изследователите стигнаха до това заключение след „подробно историческо разследване, потвърдено от радар за проникване в земята“. За анализ експертите взеха проби от олово, тухли и злато от гроб в Севиля, за да намерят съвпадение с мястото на погребението във Валядолид.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s