Намериха аромата, който повечето хора харесват


Екип от учени от Оксфордския университет и Каролинския институт в Швеция определиха аромата, който се харесва на повечето хора от различни части на света и културни групи. Най-приятната миризма идва от ванилията. Резултатите от работата са публикувани в списание Current Biology.

Преди това експертите смятаха, че културният произход на различни групи играе ключова роля за възприемането на миризмите. Ново проучване обаче опроверга тази теория. Учените са открили аромати, които се харесват на всички хора, независимо къде са родени. Сред тях беше ароматът на ванилия и етил бутират, който мирише на праскови. Учените идентифицираха и най-неприятните миризми, като миризмата на изовалерианова киселина (намира се в сиренето, соевото мляко, ябълковия сок и потта на краката).

Експертите изследвали девет групи хора с различен начин на живот. Общо в анализа са участвали 235 души, които са били помолени да класират миризмите по скала от приятни до неприятни.

В резултат на това изследователите са стигнали до заключението, че етническият произход не играе специална роля във възприемането на миризмите. 41 процента от рейтинга на аромата зависи от молекулярния състав на веществото и 54 процента – от личните предпочитания.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s