Лекарствата могат да бъдат отпечатани


Британски експерти са разработили нов метод за 3D печат, който се осъществява без нагряване на използвания материал. Това стана възможно благодарение на използването на полимеризация под въздействието на ултравиолетова светлина.

Използвайки специален UV-пропусклив материал, те успяха да отпечатат таблетка парацетамол. Това е само пример, всъщност можете да отпечатате всяко лекарство за много кратко време. Сега е възможно да създадете таблет за 7 секунди, в бъдеще това време ще бъде намалено 7 пъти. Това е важно, защото тази технология ви позволява да създавате лекарства в точна индивидуална доза, подходяща за конкретен човек. Можете да комбинирате няколко лекарства в една таблетка наведнъж.

Такъв принтер е лесен за инсталиране в болница или аптека, а с разпространението на технологиите цената на един продукт, която днес е повече от 20 хиляди паунда, ще намалее. Една от лондонските детски болници вече се заинтересува от тази възможност.

Принципът на фотополимеризация отдавна се използва успешно в стоматологията. Новите открития на учените ще ускорят напредъка в различни медицински области. Може би лекарствата, които аптеката създава пред очите на посетителя, скоро ще станат реалност.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s