Тайната на сомнамбулите


Ходенето на сън е мистериозно и леко страховито явление, тъй като хората, страдащи от сомнамбулизъм, не само ходят в съня си, но и могат да произнасят последователни речи, да карат кола и дори да правят любов! Каква е тайната на нощния живот на сомнамбулите?

На първо място, заслужава да се отбележи, че името на това явление отдавна е остаряло. Тази концепция е била използвана в древността, когато се е смятало, че луната действа върху хората по този начин. Споменаването на лунатизма се среща дори в Новия Завет, в Евангелието на Матей. Съвременното наименование на това разстройство на съня е сомнамбулизъм, тоест „луноходка“ (от латинските думи somnus – сън и ambulare – ходене) и „парасомния“, по-общо наименование, което съчетава редица нарушения на съня.

Учени и психиатри изучават този феномен от няколко века и към момента е известно, че сомнамбулизмът е разстройство на парасомническия спектър, при което хората извършват някои действия по време на сън. Обикновено се появява по време на непълно събуждане от дълбока фаза на не-REM сън и тласка хората към дейности, присъщи на будното състояние.

Най-често това разстройство засяга деца и впечатлителни юноши. Количеството информация, което идва при тях през деня, няма време да бъде обработено и има нарушение на фазите на съня.

Най-често до 14-15-годишна възраст сомнамбулизмът изчезва, но понякога може да се прояви и в зряла възраст.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s