Съседи на древните египтяни


Постиженията на египетската цивилизация вълнуват учените от много години. Археологията, традициите, бита се изследват непрекъснато.

Но малко хора знаят, че по същото време като египтяните е имало цивилизация, не по-малко развита и в известен смисъл превъзхождаща съседите си – нубийската цивилизация.


В съвременен Судан също се провеждат изследвания, доказващи, че в древни времена, не само в Египет, са били озадачени от въпроса да видят човек в царството на мъртвите. Нубийците също са имали свои собствени погребални сгради, някои от които се различават от египтяните както по форма, така и по изпълнение.


Някои от тях били с правоъгълна форма, а други имали кръгъл покрив. Всичко това обхваща подземните части на гробниците, чиито строежи датират от 2500 г. пр.н.е. Тогава на тази територия се намирало кралството Куш.


Доказателство, че цивилизацията е била достатъчно развита, са многобройните находки на железни предмети за бита. Някои от тях са открити в гробници. Освен това е широко разпространено използването на бронз – както за оръжия, така и за различни амулети. Начинът на погребение показва наличието на тесни връзки с Египет. Много гробници съчетават елементи от двете култури.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s