Гигантски дълбоководен изопод, открит в Мексиканския залив


Изследователи от Националния тайвански университет откриха гигантски дълбоководен изопод във водите на Мексиканския залив. Създание от рода Bathynomus беше причислено към нов за науката вид.

През 1879 г. гигантският изопод Bathynomus giganteus е уловен в Мексиканския залив, живеещ на дълбочина около 2,5 км. През 20-ти и 21-ви век учените откриват и по-големи изоподи, но, съдейки по генетични и морфологични различия, те са представители на други видове от рода Bathynomus.

През 2017 г. учените откриха индивид, който първоначално беше класифициран като B. giganteus, но впоследствие се оказа, че е представител на нов за науката вид. Той получи името B. yucatanensis. Експертите отбелязват, че B. yucatanensis има същия брой шипове на опашката си като B. giganteus, което е причината за първоначалната погрешна идентификация.

Днес морските биолози познават около две дузини вида изоподи от рода Bathynomus. Тези същества все още са доста слабо разбрани, което е озадачаващо предвид невероятните им характеристики. Известно е например, че изоподите могат да издържат без храна с години, използвайки някакви неизвестни биологични механизми за оцеляване.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s