КАК СЕ Е РОДИЛА „ЖЪЛТАТА ПРЕСА“


„Жълта“ наричаме долната, фалшива, измислена и измамна преса, алчна за всякакви скандали и съмнителни новини.

Но защо точно този цвят се е превърнал в символ на непочтени публикации?
Оказва се, че „жълтата“ преса се е родила в Съединените щати в края на деветнадесети век. През 1895 г. художникът Ричард Оутколт публикувал серия от рисунки на дете в жълта риза във вестник The World (Ню Йорк), които били придружени със забавни коментари. Тези рисунки и коментари към тях завладели интереса на читателите и тиражът на вестника рязко скочил. Скоро талантливият художник бил привлечен от друг вестник – „Ню Йорк Джърнъл“, и обичаните рисунки с жълтото момче започнали да се печатат там.
И двата вестника започнали да оспорват правото си на върху „жълтото момче“, а битката между тях се разразила не в съда, а на страниците на тези вестници, където и двете редакции се заливали с помия, с кал, използвайки всякакви клюки и спекулации. През 1896 г. в списание New York Press била публикувана критична статия на Ервин Уордман, в която журналистът презрително нарекъл и двата враждуващи вестника, които не се притеснявали да пишат всякакви глупости, „жълта преса“. Този израз моментално станал крилат.
Днес все още ползваме това определение, когато видим, че дори най-долнопробни материали, скандални или сексуални, се използват за привличане на читатели или зрители.

Павел Иванов
Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s