Дешифриран е надпис от 14 век, намерен на остров в Черно море


На остров Гиресун (в древността известен като Арес), който се намира на 1,2 км от турската провинция Гиресун на югоизточния бряг на Черно море, е открит надпис от 14 век. През цялата си история този остров е бил известен под различни имена и е запазил следи от живот от древни времена.

До голяма степен благодарение на това той става обект на много легенди и митологични истории. Например, той е известен като островът, където някога са живели амазонките, както и като мястото, в което Херкулес идва, за да намери златното руно.

От 2009 г. тук се провеждат последователни разкопки и през това време археолозите са направили много важни открития. Така сред находките може да се отбележи разнообразие от керамика, стенописи, монети, както и много скелети на хора. Освен това тук са открити руини, стени, храмове, кладенци и гробници.

Надписът, за който става дума, е открит на острова миналата година и според учените е много важен, тъй като дава нови данни за историята както на самия остров, така и на целия регион.

На пода на кулата има надпис, който се отнася за периода на управлението на Алексий III Комнин, император на Трапезунд. Изработен е с гъши пера върху теракотена плоча с размери 30 на 50 сантиметра. В надписът се казва, че сградите и стените на острова са поръчани от благочестивата Мария, съпруга на Пинкернес Кириакос, син на губернатора на Гиресун Рустам. Това име дава основание на учените да говорят за наличието на стратегически бракове между туркменските бекове в региона и династията на Комнините (древна византийска аристократична фамилия, останала в историята като „Великите Комнини“).

Учените отбелязват още, че значението на надписа е и във факта, че самият той е уникално произведение, написано на регионалната азбука на Трапезундската империя.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s