Коронавирусът в Европа разкри поредната гнилоч на капитализма


Фото: EPA

Коронавирусът в Европа разкри поредната гнилоч на капитализма
Болниците в Европейския съюз са изправени пред недостиг на основни лекарства за лечение на пациенти с COVID-19 поради търговски ограничения и прекомерно натрупване на доставки от националните правителства, заявиха служители на ЕС и представители на индустрията.

Въпреки призивите за солидарност, много от 27-те държави от ЕС прибягват до протекционистки мерки по време на взрива от коронавирус, ограничавайки продажбата на стоки от първа необходимост, като лекарства, маски за лице и медицинско оборудване.

„Редица държави-членки на ЕС твърдят, че започват да изпитват недостиг на някои лекарства, използвани за лечение на пациенти с COVID-19, или очакват такъв недостиг да се появи много скоро“, се казва в съобщение на Европейската агенция по лекарствата.

Недостигът се отнася главно до лекарства, използвани за лечение на пациенти със сериозни усложнения, причинени от новата коронавирусна инфекция.

Към тях се отнасят лекарства, които се използват в отделения за интензивна терапия: анестетици, антибиотици и мускулни релаксанти, позволяващи на пациентите да се свързват с устройства за механична вентилация.

Миналата седмица редица големи европейски болници, включително „Сан Рафаеле“ в Милано и „Вал Д`Еброн“ в Барселона, обявиха, че скоро няма да могат да лекуват пациенти с COVID-19, ако не бъдат премахнати ограниченията за доставка на лекарства.

В началото на епидемията ЕС беше изправен пред забавяне, причинено от прекъсване на доставките на лекарства от Китай и забрани за търговия с Индия, но сега основните пречки са свързани с ограниченията, наложени от самите държави от ЕС, заявиха здравните служители.

„Държавите трупат запасите. Това е интелигентен подход, но твърде големи обеми отиват в складовете и това лишава страните, които се нуждаят от тях, от възможността да си набавят лекарства“, твърди Адриан ван ден Ховен, директор на „Medicines for Europe“, търговския съюз на европейската индустрия за генерици.

Според него дори в един случай поръчка за лекарства от държава (която той отказа да назове) надвишава целия годишен обем на нейното производство.

„Няма логика в това и не се ограничава само до една страна“, каза той.

Австрия и Португалия са сред страните от ЕС, които трупват прекомерни запаси, заяви Каспър Ернест, генерален секретар на Affordable Medicines Europe, търговската асоциация на фармацевтичните компании на едро.

Много страни са ограничили износа на лекарства, считани за необходими по време на епидемията. Според някои от тези ограничения лекарствата могат да се изнасят само когато са удовлетворени националните нужди. Ограниченията засягат главно дистрибуторите.

Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, проверява легитимността на мерките, предприети от Франция, Полша, Унгария, Румъния и Словакия, заяви говорителят на Европейската комисия в понеделник и добави, че търговските ограничения се прилагат и за медицинското оборудване.

„Понастоящем, когато се фокусираме върху спасяването на живота, не е време да ограничим износа на лекарства и основно медицинско оборудване, вместо това трябва да ги споделяме“, заяви еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис.

Търговските ограничения, наложени от Румъния, например, понастоящем блокират доставката на голяма партида кардиологични средства, които е трябвало да достигнат до пациенти в Унгария и Черна гора, заяви Ернест, предупреждавайки, че скоро изтичат сроковете на годност на тези лекарства.

Подготви: Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s