Коронавирусен скандал в Република Турция


Коронавирусен скандал се развихри в Република Турция. Кметовете на Истанбул и Анкара обвиниха турското правителство, че крие реалния мащаб на епидемията от Covid-19.

Според тях има огромна разлика между статистическите данни за коронавируса, публикувани от Министерството на здравеопазването, и тези, които те получават на местно ниво.

Ръководителят на Анкара каза, че миналия вторник тук са загинали 17 души. Статистиката на Министерството на здравеопазването показва 22 смъртни случая. Но не само в Анкара, а в цялата страна.

Кметът на Истанбул каза: „В момента статистиката в нашия град е равна на тази в страната“. „Каква е целта да се подценят цифрите? Според мен трябва да е различно … В противен случай те (хората – б.пр.) няма да спрат да се събират заедно“, -каза лидерът на Анкара.

Не са получени коментари от властите относно изявлението на кметовете. Министерството на здравеопазването многократно е заявявало, че „страната винаги се е придържала към прозрачен подход към статистиката за коронавируса“.

Кметовете обаче казват: „Ние оповестихме притесненията си относно коронавирусната статистика публично поради предупреждения от лекари. Няколко седмици ни разказваха за омаловажаването на мащаба на проблема от правителството. “

Кметовете твърдят, че турското правителство отказва да въведе радикални мерки за изолация. И причината за това е вредата за икономиката и, по-специално, за туристическата индустрия. Но съмненията относно официалната статистика могат да навредят на усилията за връщане на туристическата индустрия.

Трябва да се отбележи, че официалната статистика за страната все още показва нарастване на броя на случаите на Covid-19. В края на август дневното увеличение надхвърли 1500 нови инфекции. И това е нов антирекорд от средата на май.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s