Хотелите в курортите на Италия могат да затворят предсрочно


Луксозният сегмент в Италия загуби около 14 милиарда евро през летния период.

Данните на бизнес асоциацията Confcommercio показаха, че броят на резервациите в 5-звездните хотели е намалял значително. Намалението е достигнало до 80%.

Причината за това е затварянето на основните туристически пазари в Италия.
Пътуващите от Япония, САЩ, Русия, КНР, Бразилия и Австралия са редовни в италианските петзвездни хотели. Но поради пандемията всички тези страни бяха затворени за Италия повече от 5 месеца. В резултат на това луксозният сегмент получи по-малко от девет милиона нощувки. Цялата верига на гостоприемството, включително магазини и ресторанти, започна да се разпада.

Текущият летен сезон преминава „лошо или много лошо“ за повечето предприятия за обществено хранене. Търговската индустрия търпи колосални загуби. Средният разход на чуждестранен турист стана около 860 евро.

По време на пандемията търговската индустрия загуби около 6 милиарда евро. Бутиците в Милано, Флоренция, Рим и други италиански градове са изправени пред трудности. Около 50% от покупките са били правени от граждани на Руската федерация, САЩ и Китай.

 

Днес италианските предприемачи разчитат само на вътрешния туризъм. Той обаче не е в състояние да компенсира загубите от чуждия туристически поток.

„Днес е навечерието на Феррагосто в страната. И, разбира се, степента на заетост на хотелите през този период е доста висока. Това е особеност на вътрешния пазар, който изтегля сезона в италианските морски курорти. Италианците ще си тръгнат скоро. Коефициентът на заетост на хотелите ще спадне до 20-30% “, описват ситуацията местните.

Поради тази причина предприемачите полагат всички усилия да привлекат туристи от страните, които са се отворили за Италия.

„В момента подготвяме програми за кратки полети от балтийските страни до Калабрия и Сардиния. Планираме да реализираме полетни програми през септември-октомври “, уточняват експертите.
Но остава да се разбере дали хотелите в италианските курорти ще останат отворени до края на сезона, защото вече има информация, че четири- и петзвездните хотели ще затворят вратите си по-рано от обикновено.

 

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s