Тоскана възражда традицията на средновековните „винени прозорци“


В Тоскана се възражда средновековната традиция на „винени прозорци“ („винени дупки“, buchette del vino) – продажбата на вино в чаши в условия на пандемия.

 

Традицията се появява във Флоренция през 1634 г. по време на чумна епидемия. За да не се събират в таверни, флорентинците измислят „винени прозорци“ в жилищни сгради: през такива малки дупки жителите могат да си купят чаша вино без директен контакт с продавача.

 

Уебсайтът на асоциация Culturale Buchette del Vino казва, че през 17-ти век винените прозорци са били използвани главно от богати флорентинци, за да продават излишно вино на бедните. Човек би могъл да поиска чаша вино, като почука по малките дървени капаци на тези прозорци. Те не взимали пари на ръка: слагали ги на поднос, който след това бил дезинфекциран с оцет. Малко по-късно такива дупки се появили в стените на богатите резиденции на Сиена и Пиза, а след това и в цяла Тоскана.

 

Прозорците били в употреба около три века, но в началото на 20 век те са затворени поради промени в закона за продажбата на алкохол. След наводненията от 1966 г. много от „винените прозорци“ са загубени завинаги.

 

Сега 400-годишните „винени прозорци“ са възродени, магазините и баровете продават вино и аперол през тях, както и храна: сладолед и закуски например.

 

Асоциацията Culturale Buchette del Vino работи от 2016 г. Целта му е да привлече вниманието на местните жители и туристи към атракцията на Тоскана – „винени прозорци“. Ентусиастите намират, съхраняват и картографират тези необичайни исторически и архитектурни обекти. Сега каталогът включва около 150 прозореца.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s