40% спад на туризма в Пловдив


Днес Мариана Николова – вицепремиер и министър на туризма, посети Пловдив, където се срещна с кмета Здравко Димитров и представители на туристическия бранш.

„В културната столица освен туризъм за историческите важни обекти трябва да се заложи и над поклонически и шопинг туризма. Също така важен занапред ще е и конгресният туризъм за града“, обясни тя.

От началото на годината до 1 август пренощувалите лица в Пловдивска област са повече от 155 000, от тях българите са най-много – близо 137 000, след Турция с 3760, а след нея са Гърция с 2641, Германия с 1566 и Италия с 1311. Август и септември са ключови за Пловдив. Обмислят се възможностите за организиране на виртуални обиколки. Николова настоява за отваряне на централната трибуна от Римския стадион, която се намира под някои сгради на Главната улица в Пловдив.

„Спадът в туристическия бранш в България заради коронавируса достига до над 60%, а за Пловдив е с 40 %“ , казаМарияна Николова.

Вицепремиерът смята, че за България е важно да развива туризъм през четирите сезона, защото този сектор дава 10% от БВП на страната. Тя вече е провела разговори с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов за облекчаване на посещениято на туристи от Турция и Русия в България.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s