Тадж Махал няма да се отвори за туристи в близко бъдеще


Тадж Махал няма да се отвори в близко бъдеще. Индия оттегли планираното повторно откриване на музея. Причината за това е рискът от разпространение на коронавирус в северния град Агра от туристите, които се стичат да видят паметника от 17-ти век.

В неделя местните власти издадоха нова консултативна заповед за продължаване на извънредните мерки върху паметниците в и около Агра. Правителственото постановление не определя крайния срок за блокиране на паметниците, които са затворени от март.

Областните власти завиха: „В интерес на обществото решихме, че отварянето на паметниците в Агра в момента е нецелесъобразно.“

Агра е един от първите големи вирусни клъстери в Индия. Той остава най-засегнатият град в Утар Прадеш, най-населеният щат в страната.

Остава неясно дали ще се отворят другите паметници на страната, такива като историческия Червен форт на Ню Делхи.
През последните три месеца коронавирусната инфекция в Индия нараства с най-бързи темпове.

В неделя Министерството на здравеопазването отчете рекорден еднодневен скок. През деня са регистрирани 24 850 нови случая на болестта и повече от 600 смъртни случая. Това доведе общия резултат на Индия до 673 165 случая, доближавайки се до Русия, третата най-засегната страна в света.

Но правителството свали тежката блокада от гърба на 1,3-милиардното население на Индия, която остави десетки хиляди хора без работа.

Вътрешният туризъм беше подновен. В същото време международните полети все още са спрени. Правителството се надява, че посетителите ще започнат да се връщат към някои от популярните дестинации.

Районите, определени като най-засегнати от вируса, остават под строга блокада. Достъпът и движението в тях е строго ограничен.

„Не очакваме посетители тук. Клъстерите около Тадж, включително магазини и хотели, остават затворени “, заяви служител на местната областна администрация в Агра.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s