Как са изглеждали древногръцките градове


Макар всеки древногръцки град да има свои уникални особености и сгради, всички притежават няколко общи черти. Къщите и улиците са подравнени така, че да могат да ползват водата, да имат слънчева светлина и да бъдат заобиколени от местни пейзажи.

Нови полиси били изграждани и в по-късните древногръцки периоди, обаче, подобно на предишните градове, и те стоели в близост до бреговата линия на Средиземно море.

 

Агора

Агората била центърът на всеки древногръцки град. Това било голямо открито пространство, което се ползвало като пазар и като място за срещи. Агората имала дълги открити сгради, които се наричали Стоас. Гърците се срещали на Агората, за да разговарят за политика, да купуват, да продават стоки и да чуят нови речите, мисли, да получат нови знания за политическия, философския живот.

 

Акропол

Големите гръцки градове често имали висока точка или хълм в града, който бил наричан Акропола. Акрополът бил последното им място за отбрана в случаи на война.

 

Храмове

Често храмове били изграждани за техните богове. Храмовете били разположени около Агората и Акропола. Повечето гръцки градове имали един-единствен бог, когото наричали бог-покровител и градът бил посветен именно на него. Покровители на Спарта били Арес и Артемида, Атина на Атина, Посейдон на Коринт и Зевс на Олимпия.

 


Театър

Много гръцки градове притежавали голям театър на открито, където гражданите гледали представления по време на фестивали. Някои от театрите били достатъчно просторни, за да съберат повече от 10 000 души.

 


Стадион

Древните гърци се наслаждавали на спортни състезания и събития. Те строели много големи стадиони, които се наричали „Stadion“, дори имали спортни зали. Древните елини също изградили хиподрум, който бил стадион за състезания с колесници.

 


Домът

Някои райони на древногръцкия град са били предназначени за живеене. В някои градове на гръцкия град жилището е било планирано така, че занаятчиите да живеят в един район, войниците – в друг, а земеделците – в трети. Древногръцките домове били прости и затворени към улицата, но имали открити пространства отвътре и били ориентирани спрямо вътрешния двор.

 


Стени и отбрана

Високи стени обграждали градовете като средство за защита срещу нашественици. Понякога стените достигали морското пристанище, за да позволят на жителите на града да получават стоки и храна дори по време на обсадата.

 


Извън града

Гърците не са погребвали мъртвите в своя град. Гробището било изграждано някъде до пътя в покрайнините на града. В покрайнините те издигали светилища, където болните могат да отидат за изцеление, а желаещите можели да чуят пророчествата за това, което ги очаква в бъдеще.

 


Какво са правили древните гърци за развлечение?

Както и в другите култури, древните гърци са обичали събитията и им се радвали в свободното си време. Някои от древните празници все още са запазени и се провеждат и днес.

Древните гърци обичали да слушат музика, да посещават театрални постановки, където гледали драма, а също така обичали да създават и гледат произведения на изкуството и спектакли. Древните гърци обичали всички форми на изкуството. Те се славели със своята поезия.

 


Жените в древна Гърция

Жените в древна Гърция не били допускани в театъра. Те не се занимавали с физически упражнения, така че им беше позволено да играят само такива игри като зарчета и шашки.

Древногръцките жени прекарвали по-голямата част от живота си вкъщи, така че развлекателните дейности, в които те участвали, били ограничени.

 

Region-32

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s