Лувърът беше отворен за посетители


По време на коронавирусната криза Лувърът в Париж затвори за 16 седмици. В понеделник той отново отвори. Но повечето от най-посещаваните музеи в света остават затворени. От много страни, които не са членки на ЕС, влизането все още е забранено. Затова музеят не очаква големи тълпи.

Откриха се най-популярните атракции на Лувъра, включително Мона Лиза на Леонардо да Винчи и огромната колекция от антични предмети. Посетителите трябва да носят маски за лице и да имат предварителна резервация. Около 30% от галериите на музея, основно тези, при които спазването на физическа дистанция е невъзможна, ще останат затворени.

На пода са поставени маркери, за да може посетителите да са уверени, че когато наблюдават експонатите ще бъдат на безопасно разстояние един от друг. В момента на всеки половин час се допускат 500 посетители.

„Много ми е приятно да посрещна посетителите отново“, каза директорът на музея Жан-Люк Мартинес при откриването на Лувъра. „Музеят е създаден, преди всичко, за да приема посетители. Ние сме посветили живота си на изкуството. И ние обичаме да го споделяме. “

Мартинес каза, че музеят е загубил над 40 милиона евро от продажби по време на затварянето си. Прогнозите за остатъка от годината не са много оптимистични.

Миналата година Лувърът беше посетен от 9,6 милиона посетители. Повечето от тях (около 75%) са чужденци. Най-голям дял от чуждестранните посетители държат американските туристи. Следват посетителите от Русия, Бразилия и много други страни, чието влизане в Европа все още е забранено.

„Днес около 7 000 души са резервирали вход. Докато в нормалното време посрещаме до 50 000 на ден през летните месеци “, каза Мартинес. Той добави, че музеят ще се стреми да компенсира тази загуба, като привлече повече френски посетители.

Парижки гидове в маски и с портрети на Мона Лиза в ръце протестираха пред музея, когато той отново отвори врати. Те искаха допълнителна подкрепа от страна на правителството, за да им се помогне да преживеят кризата и липсата на туристи.

Припомняме, че по-рано Франция обяви мерки на стойност 18 милиарда евро в подкрепа на своя туристически сектор.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s