В българските курорти липсват руските туристи


Представители на курортите на България се обърнаха към правителството с молба да ускори началото на приема на туристи от Русия. От друга страна, имаше обещания от Министерството на туризма.

Длъжностните лица обещават да не отлагат предоставянето на субсидии за чартърни полети и да разгледат всички въпроси възможно най-бързо. Реално, чартърни полети от Европа вече започнаха да пристигат в България. През юли България ще започне да приема гости от Чехия, Германия, Словакия, Холандия, Словения, а също и от Полша.

Независимо от всичко това, на българските курорти липсват руските туристи. В тази връзка кметът на Бургас Димитър Николов подготви апел до българското външно министерство. Кметът моли да се премахне задължителната карантина и максимално да се облекчи процедурата за приемане на туристи.

Необходимо е да се преразгледат правилата, които сега са задължителни, и силно пречат на решението да се отиде на почивка в България. Щом се отворят границите, туристите ще отидат там, където ще бъдат приети най-гостоприемно.

Повече от 30% от туристите идват в Бургас от неевропейски страни. Необходимо е да се премахнат ограниченията за пристигането на такива пътници. На първо място трябва да се обърне внимание на полетите от държавите на бившия Социалистически съюз. Тези страни не са членки на Европейския съюз.

В противен случай собствениците на хотели ще кандидатстват за обезщетение, поради невъзможността да приемат туристи от тези страни.

Българският министър на туризма Николина Ангелкова подчертава, че България трябва да изчака властите на ЕС да преразгледат списъка с държави, които могат да изпращат своите граждани в българските курорти. В бъдеще може да се появи положително решение по отношение на туристи от Израел, Русия, Украйна, Молдова. Именно тези държави са важните пазари.

От своя страна България също така обещава да направи всичко възможно за възстановяване на обема на туристите чрез субсидиране на чартърни полети. Планира се сезонът да бъде удължен до края на октомври.

Туроператорите и авиокомпаниите ще получат максимално съдействие. В административно отношение кандидатстването за субсидии ще бъде възможно най-облекчено. Обещава се бързо одобрение.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s