Европа е затворена за руски туристи


Русия не беше включена в списъка на страните, с които ЕС ще отвори границата си от 1 юли, но това по никакъв начин няма да повлияе на туризма, казва изпълнителният директор на Асоциацията на руските туроператори Мая Ломидзе.

Русия, САЩ и Бразилия не са включени в списъка на държавите, с които се препоръчва отваряне на границите от 1 юли. Но е планирано този списък да се преразглежда на всеки две седмици.

Според изпълнителния директор на Асоциацията на руските туроператори Мая Ломидзе, това няма да се отрази по никакъв начин на туризма, тъй като границите за Русия в момента затворени за пътувания. Компаниите и туристите се преориентират да почивки вътре в страната. Така например туроператор, който се е специализирал в разглеждане на забележителности в Европа, предлага да резервира пътувания до там, но за 2021 г. на цените от 2020 г., а сега – да бъде избрана почивка в Русия .

Някои държави обаче вече отварят визови центрове в Русия. Например от 6 юли 2020 г. визовият център на Полша в Калининград възобновява приемането на документи. Вярно, не за туристите, допуска се получаване на разрешение за влизане само за учене и работа.

По-рано, на 19 юни, в Калининград беше открит обединен визов център, където можете да получите разрешение за влизане в Литва.

Миналия понеделник в Москва започна да работи Гръцки визов център. На 2 юли той планира да започне приемането на документи и в Новоросийск, а консулството възобнови работата си още на 8 юни.

Но засега туроператорите не бързат да подават документите на своите клиенти, дори и на онези, чието заминаване е планирано за август или септември, тъй като все още е неясно кога ще се отворят границите на Русия и ще бъдат ли допуснати руснаците в Европа.

Все пак, според промените в шенгенския визов кодекс, които влязоха в сила през февруари тази година, може да се кандидатства за влизане в ЕС шест месеца преди планираното пътуване.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s