Четири държави приемат препоръките на ЕС за премахване на граничните ограничения


Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, които са асоциирани с Шенген , се присъединиха към препоръката, приета от Съвета на страните от Европейския съюз за постепенно премахване на ограниченията за незадължителни пътувания до Европейския съюз от 1 юли, съобщи Съветът.

„Страните, асоциирани с Шенген – Исландия , Лихтенщайн , Норвегия и Швейцария, също приеха да участват в тази препоръка“, се казва в съобщението.

Съветът във вторник се съгласува препоръка за постепенно премахване на ограниченията за незадължителни пътувания до Европейския съюз, като прие списък на държавите, за които границите могат да започнат да се отварят на 1 юли. В него не влизат, например, Русия и САЩ.

Препоръчва се започване на премахване на ограниченията за жителите на Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Черна гора, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай, както и за Китай , но само ако бъде спазен принципът на реципрочност по въпроса за отварянето на граници. Жителите на Андора, Монако, Сан Марино и Ватикана трябва да се разглеждат като жители на ЕС при прилагането на тази препоръка, се отбелязва в съобщението.

Самата препоръка не е задължителна за изпълнение. „Властите на страните членки остават отговорни за прилагането на съдържанието на препоръката. Те могат при пълна прозрачност постепенно да премахнат ограниченията за пътуване във връзка с тези страни“, се казва в съобщението.

Според препоръката държавите от ЕС не трябва без съгласуване да премахват ограниченията за пътуване за жителите на онези страни, които не са в този специален списък. Самият списък ще трябва да се преглежда на всеки две седмици.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s