Популярно туристическо езеро в Сочи е изчезнало


Учените от Сочи твърдят, че са отбелязали рязко понижение на нивoтo на водата в езеро Малое, което се намира на територията на природния резерват Кавказ.
През последните няколко години учените заявяват, че нивото на водата в този водоем постоянно намалява. В пределите на 20-30 м също така се отчита и леко увеличение на ледниково-свлачищните отлагания. Тази ситуация е тревожна.

Тази година езерото буквално се промени до неузнаваемост. Може да се каже, че езерцето е изчезнало.В същото време експертите твърдят, че в зоната на изследване не са открити признаци на активиране на големи склонови процеси. Водата от езерото започна да изчезва поради падането на лавини през зимно-пролетния период на текущата година. Формирали са се маршрути за филтриране на топящата се вода към река Урустен. Това означава, че езерото изчезва по естествени причини.

Според заместник-директора по научна работа на Кавказкия резерват Николай Ескин понякога в природата се появяват пейзажи и предмети, които за известно време може да не изглеждат достатъчно привлекателни. Езеро Малое е водоем, който се е образувал в резултат на факта, че на това място систематично падат лавини. С течение на времето това езеро станало по-голямо. В момента човек може да наблюдава едно от геоложките събития, предизвикали появата на езерото в древни времена. Процесът не е неестествен.

Според експерта огледалото на езерото почти е изчезнало. По-голямата част от него е непривлекателна кално-каменна маса.

На това място вече не можете да видите някога живописното езерце. Туристите харесаха езерото. Те прекараха много време там и правеха красиви фотографии.

Но вече всички хора може да забележат как изчезва светът, който по-рано ги е радвал.

 

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s