The Sunday Times: Андрос – най-пустият остров в Европа


Гръцкият остров Андрос оглавява списъка с „25 тайни острова на Европа“, който си струва да посетите, за да откриете тайната на изумрудените води.

Съставен от журналистът-пътешественик Джеймс Стюарт, списъкът съдържа най-обаятелните „безлюдни” острови от Беломорието до Бискайския залив в североизточния Атлантически океан и Балтийско море.

Остров Андрос оглавява списъка на британския вестник „по стъпките на древните овчари“, които отиват на най-усамотените места в света.

„Това е остров, който може да заинтересува истински пътешественици … ще ходите пеша три до пет часа на ден, посещавайки византийските крепости по терасите на хълма, ще се срещате с местни хора в красиви разрушени села и ще се разхождате по кестеновите долини с каменни мостове и ще останете очаровани от това, което виждате … ” казва Стюарт.

Според община Андрос основната позиция на острова в списъка на Sunday Times е от голямо значение за Гърция, тъй като представя места, които се считат за идеални за тези, които искат да избегнат тълпата от туристи през тази година. Списъкът включва и острови в Португалия, Испания, Италия, Швеция и Норвегия.

Зам.-кметът на Андрос, Никос Мустакас, заяви, че именно благодарение на усилията на местните жители островът е запазил девствената си красота.

„Това е най-добрата награда за общината, местните власти, специалистите и жителите, които ежедневно работят по прилагането на всички необходими мерки за безопасност и опазване на околната среда. Това прави Андрос качествено безопасно място, достойно за международни награди“, добави той.

Region-32

Вашият коментар