Психолог определи най-уязвимата категория хора за COVID-19


От психологическа гледна точка хората, които считат себе си неуязвими за болестта, са изложени на най-голям риск от заразяване с коронавирус, това заяви психологът Сергей Ланг в интервю за Радио „Спутник“.
Когато човек се самоубеждава за отсъствието на опасност, тялото му започва да изключва защитните механизми. Дори при поява на тревожни симптоми човек може да не ги забележи.

„Дори ако такъв човек развие симптоми на коронавирус, той може да си каже, че това е обикновена настинка и няма да се придържа към самоизолация. Много е опасно, когато човек вярва, че никога няма да му се случи нищо ”, отбеляза психологът.

Ланг обаче подчерта, че прекомерната тревожност води и до негативни последици. Ако човек се страхува твърде много да се зарази, тялото може да прояви и фалшиви симптоми.

„Мислите, че определено ще се разболеете, действат на нивото на психосоматиката. Човек е в постоянно състояние на стрес, той убива нервната си система и може да се докара до инфаркт, инсулт и дори лудост ”, казва експертът.

Ланг направи няколко препоръки въз основа на съветите от Световната здравна организация (СЗО) как да се придържаме към „златната среда“ и да се предпазим от болестта.

„Трябва да си мием ръцете, да се държим на разстояние един и половина метра от други хора, а също така не е нужно да мислим за лошото. Човек в стрес привлича болести. Ако искате да сте здрави, тогава помислете за доброто и се придържайте към всички правила, които са предписани от лекарите “, завърши той.

По-рано, на 13 април, бе съобщено, че руснаците започват да търсят психологическа помощ по-често на фона на пандемията на коронавирус.

Най-често обажданията идват от възрастни хора. Изпитват чувство на безпокойство, когато са в режим на самоизолация. Освен това жените, които имат семейство и деца, се обръщат към горещата линия на Министерството на здравеопазването.

Разпространението на коронавирус SARS-CoV-2, който причинява болестта COVID-19, започна в края на декември миналата година в Ухан, Китай. Към 14 април в Русия са регистрирани 21 102 случая на коронавирусна инфекция.

Подготви: Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s