Говорителят на Путин: Патриархът призова вярващите да си стоят у дома за Великден


Представителите на традиционните вероизповедания на Русия вече са взели решения да избягват натрупването на вярващи по време на религиозните празници. Това посочи прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, отговаряйки на въпроса дали се планира да се предотвратят масови събирания на вярващи за Великден (19 април) и във връзка с началото на светия месец на мюсюлманите Рамадан, който ще настъпи по залез на 23 април.

„В този случай има режим, който се въвежда във всеки отделен регион“, каза Песков.
Той припомни също, че думите на Патриарх Кирил, който призова вярващите да се молят вкъщи в сегашната ситуация.

Московският и на цяла Русия Патриарх Кирил в проповед в Катедралата „Христос Спасител“ на Цветница призова вярващите да стоят вкъщи и да гледат богослуженията по телевизията, следвайки санитарните инструкции, въведени за борба с разпространението на коронавирус. По-рано уебсайтът на Руската православна църква публикува писмо от управляващия директор на Московската патриаршия митрополит Дионисий Воскресенски, според което църковните служби по време на Страстната седмица и Великден в Москва и Московска област ще се провеждат без енориаши от 13 до 19 април поради изискването на санитарните власти.

От своя страна Духовната администрация на мюсюлманите на Руската федерация по-рано спря петъчните и петкратните молитви в московските джамии заради заплахата от разпространението на коронавируса. Освен това броят на участниците в погребалните обреди в джамиите е бил ограничен, а провеждането на сватби е прекратено.

Подготви: Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s