ФОНДАЦИЯ „ПЛОВДИВ 2019“ ОТВАРЯ КРИЗИСЕН ФОНД ЗА ПОДКРЕПА НА НЕЗАВИСИМИТЕ ПЛОВДИВСКИ ТВОРЦИ


Във връзка с извънредното положение в държавата и с кризата, породена от пандемията COVID-19, Фондация „Пловдив 2019“ в сътрудничество с отдел „Култура“ на Община Пловдив обявява Кризисен фонд за подкрепа на независимите пловдивски творци.

Независимите пловдивски творци от всички сфери на културата могат да кандидатстват за еднократна безвъзмездна помощ от 1000 лева за покриване на техни основни разходи и нужди в месеците на извънредното положение.

С обявяването на фонда „Пловдив 2019“ и Община Пловдив инициират кампания сред представителите на креативните индустрии и на местния бизнес за набиране на допълнителни средства, с които този фонд да се захранва периодично и да се осигури подпомагането на по-голям брой артисти и творци в столицата на културата. Активната проява на солидарност и подкрепа между малките и големите културни институции и бизнеса е от решаващо значение в този кризисен момент. Нелекото отстояване на мотото „Заедно“ отново е на изпитание.

РАЗМЕР НА ФОНДА

Кризисният фонд за подкрепа на независими пловдивски творци и артисти в условията на извънредна ситуация и борбата с вируса COVID-19 ще бъде управляван и финансиран от Фондация „Пловдив 2019“. При учредяването му, фондът ще разполага със сумата от 100 хиляди лева, като в подкрепа на каузата ще се търси и спомоществователството на пловдивския бизнес.

КЪДЕ ЩЕ БЪДЕ ОБЯВЕНО

Процедурата е обявена на сайта на „Пловдив 2019“, раздел „Отворени покани“.

КАК СЕ КАНДИДАТСТВА

Независимите творци ще кандидатстват за подпомагане само онлайн. Жури ще разглежда постъпилите молби на всеки две седмици, а средствата ще се привеждат директно по банков път.

За целта е изготвен ПРАВИЛНИК за финансово подпомагане на независими пловдивски творци и артисти в условията на извънредна ситуация и борбата с вируса COVID-19. С него се определят редът, начинът на отпускане и отчитането на средства, определени за подпомагане на творци и артисти в условията на обявеното в Република България извънредно положение и приетия Закон за мерките и действията по време на извънредно положение.

КОЙ МОЖЕ ДА КАНДИДАТСТВА

Право на подпомагане ще имат физически лица от Пловдив, чиято дейност е в сферата на културата и изкуството, автори и/или изпълнители на конкретни произведения и/или художествени факти, които имат траен характер и реален принос за културния живот.

Мерките за финансово подпомагане се прилагат за независими творци и артисти от град Пловдив, които са реализирали: поне един конкретен художествен факт, произведение или събитие, създадено, представено и/или реализирано на територията на град Пловдив и/или на национално и международно ниво в сферата на визуалните, изпълнителските изкуства, литературата, занаятите: самостоятелна или участие в колективна изложба; издадена книга, публикуван авторски художествен превод, авторско художествено оформление на книга/книжно тяло; участие като автор и/или изпълнител в музикално, театрално, танцово или мултижанрово представление.

КАКВИ РАЗХОДИ ПОКРИВА ПОМОЩТА И КАК СЕ ОТЧИТАТ

Мерките се осъществяват чрез предоставяне на еднократна индивидуална финансова помощ в размер на 1000 лева за покриване на разходи за: храна, електроенергия и вода на жилището, обитавано от артиста/твореца, лекарства; Едно лице може да бъде подпомагано еднократно в рамките на една календарна година. Отчитането на предоставените средства става чрез представяне на разходооправдателни документи – фактури или други документи с еквивалентна доказателствена стойност.

КОГА СТАРТИРА ФОНДЪТ

Процедурата стартира през тази седмица.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s