Във Великобритания оцениха руската винтовка „Сумрак“


Руската снайперска винтовка СВЛК-14С „Сумрак“ е най-далекобойната в света и се твърди, че е най-смъртоносната, пише британският вестник Daily Mail.

Пушката е разработена от Lobaev Arms. С това оръжие руснакът Андрей Рябински постави световен рекорд, като порази цел на разстояние 4210 м.

Както припомня изданието, дори при далекобойност от 3 хиляди метра, руската винтовка превишава възможностите на L115A3, използван от британската армия.

„Сумрак“ използва патрони с калибър 408 Cheytac (10,36×77 мм), скоростта на куршума е около 900 м в секунда. В същото време ефективността на винтовката не пада в температурния диапазон от -45 до +65 градуса.

Изданието отбелязва, че дизайнерите на винтовката са отбелязали безполезността на всякакви бронежилетки поразени от нея.

Служител на разузнаването на британската армия е потвърдил тези изводи. Според него „Сумрак“ може да промени „правила на играта“ при снайперистите.

През февруари американското списание The National Interest оцени „странните“ руски боеприпаси с калибър 12,7х55 мм, използвани при стрелба с голямокалиберна снайперска винтовка (ВССК) и щурмова винтовка АШ-12 (ШАК-12).

Подготви: Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s