Руски учени са разработили метод за диагностициране на коронавирус чрез рентген


Учени от Института по изчислителни технологии на ибирския филиал на Руската академия на науките (СО на РАН) са разработили автоматизиран метод за диагностициране на коронавирус въз основа на рентгенови изображения и термични изображения. Това съобщи в понеделник изпълнителният секретар на работната група към СО на РАН за преодоляване на нова коронавирусна инфекция Олга Дорохова.

„[Първият заместник-директор на Института по компютърни технологии към СО на РАН Андрей] Юрченко предложи да се комбинират термографски и рентгенографски източници на данни с автоматично картографиране на органи на базата на рентгенови контури в една софтуерна система. Подходът беше наречен „сложна термо- и радиографска функционална диагностика за формиране на прогнозен сценарий на усложненията при „COVID-19“, каза Дорохова.

Според нея диагнозата се извършва с помощта на медицински термични изображения, които записват топлинното излъчване на човешкото тяло в инфрачервения (IR) диапазон, което позволява на лекаря, гледайки снимката, да оцени патологията в тялото. За техническата поддръжка на методологията, предложена от учените, са необходими рентгенова машина, персонален компютър, както и мобилен термичен образ. Такива устройства се произвеждат от Новосибирския институт по физика на полупроводниците към СО на РАН. Комплексът може да се използва от медицински специалист с всяко ниво на умения. Методът отчита индекса на телесната маса и процента на телесните мазнини, които са важни за корекцията на диагностичните параметри, допълни изпълнителният секретар на работната група към СО на РАН.

Според Дорохова също са разработени малки по размер инфрачервени камери с висока разделителна способност и чувствителност, съвместими със смартфони. За да се приложи новата методология за диагностика, е необходимо да се премине тестване, да се получи одобрение за употреба и да се получи малко финансова подкрепа за финализиране на софтуера, добави тя.

Председателят на СО на РАН Валентин Пармон обяви на 9 април, че учените от отдела, в който е създадена първата работна група на Руската академия на науките за борба с коронавируса, изпратиха своите предложения до министър-председателя на Руската федерация.

Подготви: Region-32

Вашият коментар