Пирати на 21-ви век: В САЩ замислиха да грабят китайски кораби


За да се преборят с „китайската агресия в морето“, САЩ трябва да започнат да издават удостоверения за каперство (пиратство). Подобно предложение, според „военния преглед“, беше изразено в няколко публикации на Военноморския институт на САЩ (US Naval Institute).

Така в списанието „Proceedings“, публикувано този месец, бяха публикувани доклади под имената „Unleash the Privateers!“ и „Privateering Is Legal“, подписано от Марк Кансиан , полковник в оставка от американската морска пехота и старши съветник на Вашингтонския център за стратегически и международни изследвания (CSIS) , както и бившия специалист по връзки с обществеността на CSIS Брандън Шварц .

Докладите твърдят, че по-големият търговски флот на Китай прави САЩ уязвими, така че е необходимо да се подкопае китайската глобална търговска мрежа, което ще навреди сериозно на китайската икономика като цяло и ще застраши нейната стабилност. За тази цел авторите предлагат да се издадат специални удостоверения, позволяващи на частни кораби да отвличат търговските кораби на противника. Наричат ​​го директно каперски удостоверения – разрешения, издадено от враждуващата държава на частни лица, за да превземат търговските кораби на врага, а понякога и кораби от неутрални държави.

В същото време авторите са убедени, че подобна кампания би била легитимен и евтин начин за ограничаване на растежа на силата на Китай в морето. Те също са сигурни, че чрез своите действия частните лица няма да могат да провокират война, а напротив, ще я предотвратят.

Издаването на каперските удостоверения е забранено от поредица договори през 19 -ти и 20-ти век, но САЩ официално не са подписали нищо. На тази основа авторите смятат, че конституцията на САЩ дава право на Конгреса да „предоставя частни каперски удостоверения“, а фактът, че от 1907 г. насам не са издадени такива сертификати, те обясниха като следствие от „стратегически и политически съображения, а не юридически“.

Авторите на това предложение са неграмотни провокатори.
Първо, фактът на издаване на такива доказателства ще бъде военен акт. И за разлика от търпеливата Испания (която не разполагаше веднага с достатъчно безплатни ресурси, за да отговори на Англия), Китай ще отговори незабавно. Второ, този отговор може да бъде да се ускори създаването на океанския флот – каперските удостоверения ще бъдат отлично извинение за него. И накрая, трето, нападенията на частни лица срещу китайския флот ще засегнат световната търговия – и следователно американските интереси. Ситуацията може да стигне дотам, че Китай ще легитимира правото си да защитава търговски пътища и големи проливи. Защо американците се нуждаят от това? Въпросът е риторичен.

Подобно предложение показва нивото на онези анализатори, които сега са наводнили различни експертни структури в САЩ. Изглежда те напълно са загубили връзка с реалността и не са в състояние да изчислят последствията от своите луди предложения, дори една крачка напред, да не говорим за дългосрочните последици.

Въпросът за издаването на каперски писма беше повдигнат от конгресмена Рон Пол през 2007 и 2009 г. Той предложи да използва частни лица за борба с Осама бин Ладен и сомалийските пирати, но му беше отказано.

Подготви: Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s