Ще погребе ли Коронавирусът пазарната икономика? „Капиталистът, който е лишен от възможността да трупа капитал, престава да бъде капиталист!“


Германското аналитично издание Morning Briefing наскоро публикува материал за пост-пандемичната ситуация в световната икономика. Тя отбелязва, че най-важната жертва на кризата, причинена от пандемията на коронавирус, е … Лудвиг Ерхард и правилата за пазарна икономика, които той формулира. И така, идеята, че държавата в икономическия живот трябва да действа като съдия, а не като „отряд за нападение“, беше напълно премахната.

Лудвиг Ерхард е автор на идеята за социална пазарна икономика или на икономическа система, организирана въз основа на пазарното саморегулиране, в което координацията на действията се осъществява като взаимодействие на пазарите на свободни частни производители и отделни потребители. Предприемачът носи рисковете от дейността си, твърди Ерхард.

Пандемията на коронавирус промени всичко. И основните принципи на пазарната икономика вече не важат, според Morning Briefing, защото сега държавата гарантира, дава заеми и просто подкрепя частните фирми с финансови инжекции. Основният постулат на Ерхард – че само пазарът е най-демократичният съдия – е преобърнат от самия живот. Дори правото на собственост, което е залегнало в член 14 от германската конституция, отбелязва Morning Briefing, подлежи на ограничения. Правото на управление на ресторанти, театри, стадиони и търговски предприятия е ограничено значително от държавните поръчки.

Изданието цитира думите на Карл Маркс, че капиталистът, който е лишен от възможността да трупа капитал, престава да бъде капиталист.

Държавата започва пряко да се намесва в дейността на частните фирми. Например сега се решава въпросът за участието на държавата в капитала на най-големия германски въздушен превозвач Lufthansa, за да го спаси от фалит. Това ще бъде последвано и от други фирми (предполага публикацията), които държавата поставя на колене със своите мерки.

Служителите са лишени от правото си на работа в съответствие със споразумение, сключено с предприемачите. Вместо да стоят на конвейера, да седят в бюро или да продават стоки, те са принудени да останат у дома по вина на държавата. Държавата им плаща за принудителния престой. През март, отбелязва изданието в Германия, вече са получени почти половин милион такива искания за държавна подкрепа. Това е повече, отколкото за последните 12 години.

Morning Briefing заключава, че настоящото „спасение“ всъщност означава изоставяне на съществуващата икономическа система. А цената на спестяването на пазарна икономика ще бъде нейното погребение.

Разбира се, светът след края на пандемията на коронавирус, няма да се характеризира само с рязко увеличаване на държавната намеса в икономическия живот. Според някои експерти последствието му ще бъде деглобализация – основното постижение на 21 век. Според тях глобализираната икономика престана да съществува с административно решение. Пандемията демонстрира ненадеждността на световните вериги на стойността, съществували досега. Самостоятелността ще бъде определящата концепция за много правителства. В резултат на това вероятно ще се получи преразпределение на инвестициите в националните икономики.

Morning Briefing обаче не е склонен да дефинира толкова радикално онези промени, които могат да настъпят в бъдеще. Следователно настоящата криза не трябва да се разглежда като радикален завой, а като ускорител. Светът ще бъде с ускорени темпове икономически глобализиран, политически фрагментиран и технологично дигитализиран.

Следователно вирусът става за нас строг наставник, а не нещастие.

Подготви: Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s