В Русия искат затвор за заплахи и обиди в Интернет и социалните мрежи


Обществената палата на Руската федерация изпрати предложение до Държавната дума и Съвета на федерацията за затягане на наказанието за заплахи, обиди и тормоз в интернет и социалните мрежи, за които в момента не се предвижда пряка отговорност в руското законодателство, съобщи вестник „Известия“.

„Сега отново става актуално да се въведе сериозна отговорност – дори наказателна – за тормоз в мрежата, за обиди. Необходими са съответни изменения в Наказателния кодекс и Кодекса за административните нарушения“, заяви пред изданието авторът на инициативата, председателят на Комисията на Обществената палата на Руската федерация за развитие на информационната общност, Средствата за масова информация и масовата комуникация Александър Малкевич.

В статията се посочва, че се предлага да се предвидят до седем години принудителен труд за заплаха за убийство и тежки телесни повреди в мрежата и да се наказва с глоба до 6 милиона рубли за клевета.

Според информацията на вестника, Държавната дума и Съветът на федерацията са готови да разгледат промените, които се планират да бъдат внесени в Наказателния кодекс и Кодекса за административните нарушения.

Юристи, интервюирани от изданието, смятат, че нововъведенията ще разширят възможностите на служителите на реда да разкриват престъпления в Интернет.

Подготви: Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s