Разузнаването на САЩ е предупредило Тръмп за коронавируса още на 3-ти януари


Фото: SAUL LOEB/AFP за Getty Images

Разузнаването на САЩ нееднократно е докладвало на президента Доналд Тръмп за сериозността от заплахата с коронавирус от нов тип. Първото предупреждение е било отправено още на 3-ти януари. За това съобщи вчера вестник The Washington Post.

„Администрацията на САЩ е получила първото предупреждение за избухването на заболяването още на 3-ти януари. Представители на разузнаването по време на закрити брифинги с Тръмп също са предупреждавали за сериозността на заплахата, – отбелязва изданието. – Изминаха обаче 70 дни от първото уведомление, когато беше необходимо коронавирусът да се разглежда не като далечна заплаха и контролиран тип грип, а като смъртна опасност, която може да отнеме живота на десетки хиляди хора. Но времето беше изгубено „.

Според авторите на публикацията, САЩ са разполагали с голям потенциал за подготовка за пандемията: ресурси, изследвания, опит в областта на епидемиологията. Вестникът провежда паралел с атаките от 11 септември 2001 г., когато „имаше множество сигнали, но президентът (тогава това беше Джордж Буш-младши – коментарът е наш) не им обърна внимание, докато врагът не удари“.

В ситуация на пандемия, от гледна точка на изданието, най-големите пропуски бяха направени при разработването на тестове за коронавируса.

„Това (своевременното създаване и производство на подобни тестове – коментарът е наш) би позволило да се състави карта на първите огнища и да се въведат карантинни мерки“, – смята изданието.

Подготви: Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s