От началото на 2020 г. 12 човека са загинали от мини в Донбас


Специалната мониторингова мисия на ОССЕ в Украйна от началото на 2020 г. регистрира 12 случая на смърт на цивилни граждани от мини и неексплодирали боеприпаси в Донбас. Това съобщи в събота ръководителят на мисията Яшар Чевик.

„Миналата година мини, неексплодирали боеприпаси и други експлозивни боеприпаси доведоха до повече смъртни случаи, отколкото от обстрел от леко и тежко оръжие“, се казва в изявлението му на уебсайта на ОССЕ. „От 2017 г. СММ е зафиксирала около 300 жертви сред гражданското население от детонация на мини и неексплоадирали боеприпаси. През тази година такива жертви вече са 12 човека.“

Ръководителят на СММ, заедно с координатора на проекта на ОССЕ в Украйна, Хенрик Виладен, отбеляза значението на разминирането в Донбас.

„Има спешна необходимост от действия срещу мините в местата за концентрация на граждани, по-специално в близост до училища, болници и контролно-пропускателни пунктове за вход-изход на линията за съприкосновение“, подчерта Чевик.

Членовете на работната група по контактната група по въпросите на сигурността на 24 март отново са обсъдили необходимостта от разминиране на местностите в близост до линията на съприкосновение в Донбас. Представителството на ДНР в Съвместния център за контрол и координация на режима за прекратяване на огъня заяви, че страните са постигнали разбиране относно необходимостта от започване на тази дейност, за което в близко бъдеще е решено да се съставят детайлни списъци на инфраструктурните обекти и социално значимите пътища, където тя ще преминава.

Подготви: Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s