DW: Триумфът на един турски комунист


Фото: DW

Комунизъм в цяла Турция? Това не би било трудно за постигане, казва Мехмет Фатих Мачоглу от ТКП. Той стана кмет на Тунджели. Преди това бе кмет на т.нар. „малка Москва“. През годините Мачоглу печели все повече симпатии.

На местните избори в Турция, които се проведоха на 31 март 2019 г., станахме свидетели на една сензация: кандидатът на Турската комунистическа партия (ТКП) Мехмет Фатих Мачоглу отново се наложи. Той спечели надпреварата за кметския пост в източноанадолския град Тунджели (Тунджели е една от турските провинции с най-малобройно население. Административният център на провинцията носи същото име). Преди това Мачоглу беше кмет на малката община Оваджик, известна и като „малката Москва“. В цяла Турция го наричат „комунистическия кмет“. Факт е, че Мехмет Фатих Мачоглу спечели сърцата на много турци. Навремето негови поддръжници се преселиха в Оваджик само заради неговата философия, туристите пък пристигат там на тълпи. Сега той е новият кмет на Тунджели – провинция, в която турското правителство беше назначило служебен кмет. Гезал Ачер разговаря с Мехмет Фатих Мачоглу:

Вие сте първият кмет комунист в Турция. Как успяхте да спечелите толкова гласове – въпреки тежкото политическо положение?

Мехмет Фатих Мачоглу: Бих казал, че в тази община вече има зрял социалистически манталитет, зародил се още през 1970-те години. Затова и не бе необходимо кой знае колко, за да превърнем този манталитет в политика. Това е първата причина за победата ми. Второ: ние затвърдихме тази традиция и в нашия управленски модел в Оваджик и по този начин спечелихме сърцата на хората в Дерсим (кюрдското име на Тунджели).

На фона на актуалната политическа ситуация Вашата победа e доста необичайна. Има ли някакви атаки или предразсъдъци срещу Вас?

Мехмет Фатих Мачоглу: Негативните реакции бяха сравнително малко. Пристигнаха няколко презрителни писма. Но по време на изборна борба това е напълно нормално. В най-общи линии реакциите бяха много положителни. Дори комунистическите партии и сдружения от чужбина ни подкрепяха и след победата ни поздравиха.

Какво точно направихте в Оваджик?

Мехмет Фатих Мачоглу: Покрай това, което направихме в Оваджик, хората в Турция, а и в различни части на света придобиха ново съзнание. Чрез разширяването на производствените площи в Оваджик работниците и селото имаха възможността да се завърнат към природата и да започнат да задоволяват своите собствени потребности. Така в обществото се разви един кооперативен, социалистически манталитет. Все повече и повече се разви и културата на съвместното съжителство. Един малък свят на подкрепа, без класи и граници. Така възникна и доверие към общинската администрация. Когато един гражданини има трудности, той знае, че отговорните в общината ще му помогнат. Всичко е въпрос и на образование. Ние даваме стипендии на 150 деца. Учениците от бедните семейства имат нужда от подкрепа, за да могат да си купят учебници. Още по-важно е, че защитата на човешките права и околната среда станаха част от нашата политика. За да бъде предотвратено замърсяването на природата.

Може ли този модел да бъде разпространен в цялата провинция Тунджели? Възможно ли е това?

Мехмет Фатих Мачоглу: Това не е толкова трудно. Досега като малка община в провинцията можехме да се захващаме само с определени теми поради ограничения бюджет. Въпреки това работихме по проблеми, засягащи няколко населени места. Сега ще се опитаме да подсилим цялата местна администрация. Ще подобрим всички сфери на селското стопанство. От житните растения, през бобовите растения, до животновъдството и пчеларството. Ние ще подкрепяме всеки един селянин с дизел, със семена за посев и добитък. Важно е фермерите да изкарат стоката си на пазара и да бъдат съответно добре платени. Когато производителите не могат да продадат стоката си, те губят. Това е най-големият проблем за тях в Турция. И ние ще се погрижим за силна подкрепа. В големите градове ще открием потребителски кооперации, офиси и магазини.

Много хора Ви уважават и Ви се възхищават. Името на Вашата партия не се споменава, но Вие сте много популярен дори сред консервативните избиратели. Как си обяснявате това?

Мехмет Фатих Мачоглу: Дали алевити, сунити, леви, десни, мюсюлмани или изповядващи друга религия, вярващи или атеисти – за нас това няма значение. Ние създаваме един безкласов манталитет без граници. Между хората няма никаква разлика. Затова подхождаме еднакво към всички. Както бедните, така и богатите получават същите услуги и имат същото право на глас. Освен това ние подкрепяме бедните, там където можем.

Възможно ли е Вашият модел да бъде приложен в цяла Турция? При това с Турската комунистическа партия?

Мехмет Фатих Мачоглу: От 15 години насам ние съществуваме като движение „Солидарност на демократичното право в Дерсим“. След като нашата концепция функционира ефикасно на местно равнище, защо да не функционира и в цялата страна? И когато големите партии говорят за модела Оваджик, знаем, че сме на прав път. Общественият натиск е налице. Навсякъде хората искат помощ за селските стопани и работниците. Те искат повече обществени услуги вместо подсилване на сектора на недвижимите имоти и безкрайни приватизации. Те искат програма, в чието създаване да участва и народът. И това може да функционира в цяла Турция. Иначе нямаше милиони хора да наблюдават развитието на нашия модел.

Deutsche welle

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s