Франция е конфискувала маски, предназначени за Испания и Италия


В капиталистическа Европа се води истинска война за различни медицински средства, станали дефицитни след началото на пандемията от коронавирус. Както се разбра наскоро, в началото на март Франция е конфискувала 4 000 000 маски, предназначени за Испания и Италия.

Както пише списание L’Express, този товар за двете европейски страни, жителите на които са най-пострадали от COVID-19, е поръчан на голяма шведска фирма, специализирана в производството на еднократна продукция. Стоката е минавала транзит през Франция, когато е конфискувана: няколко дни по-рано президентът Макрон подписва указ, позволяващ на правителството да реквизира всичко необходимо за борба с пандемията. Генералният секретариат по отбрана и национална сигурност, който е консултативен орган на министър-председателя, е сметнал запасите от медицински маски за въпрос от национална сигурност.

В решаването на възникналия проблем се включва шведското правителство и дипломатите и след две седмици преговори половината от товара все пак се отправя към местоназначението си – по милион маски в Испания и в Италия. Останалите маски Франция задържа за себе си.

Този инцидент води до все още незабележими, но в бъдеще съвсем сериозни последствия. Имиджът на Франция е сериозно увреден. Шведската фирма-производител вече е отказала да превозва през територията на Франция своите стоки.

Можем да отбележи, че Франция не е единствената държава, която действа по този начин. Във войната за маските вече влязоха също Германия, Румъния, Чехия, Полша. Всяка от тези страни в рамките на месец март се изхитриха да присвоят товари с медицински материали, предназначени за Италия. Възможно е точно този факт да е довел и до толкова голям брой инфектирани хора на Апенините.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s