За да бъде утрото хубаво – научете се да се събуждате лесно сутрин


Вероятно всеки от нас поне веднъж в живота си е искал да счупи рано сутрин будилника в стената. Може би единственото нещо, което ни предпазва от този импулс, е, че днес алармите са вградени направо в смартфона и разбиването на скъпата джаджа е най-малкото неразумно. Би било много по-разумно да се научите как да се събуждате бързо сутрин.

Няколко полезни навика ще помогнат за това, които няма да е излишно да въведете в ежедневието:

Лягайте по едно и също време
Това е трудно, тъй като ежедневните задължения отнемат много от времето ни и понякога оставаме до късно на работа или спираме да се суетим в кухнята, само когато стрелките на часовника са преминали 24:00.
Въпреки това, ако заспивате не по-късно от 23 часа в продължение на няколко дни, ще почувствате, че на сутринта лесно ставате от леглото и се чувствате бодри.

Будилникът – далеч от леглото
— Е, още пет минути! – казваме си полузаспали, протягайки ръка и изключвайки алармата. И пак се връщаме на възглавницата и заспиваме. Поради факта, че будилникът по правило е много близо до леглото (а ако будилникът е в смартфона, значи е напълно под възглавницата), нямаме време да се събудим дори за малко, докато го изключим.
Поставете будилника (или каквото и да е устройство, в което е вграден) в противоположния край на стаята. Докато станете от леглото и стигнете до него, сънливият воал вече е паднал малко от вас. Сега можете да отидете под душа, а след това в кухнята, на чаша ароматно кафе.

Не бързайте
Когато се събудите, не е нужно внезапно да скачате от леглото и веднага да се захващате с работата. Опитайте се да се събудите 5-10 минути по-рано и да полежите за известно време. Или направете леки упражнения, без да вдигате главата си от възглавницата – размахването на ръцете и повдигането на прави крака е добро начало. Незабавното, рязко събуждане е голям стрес за тялото. Може да ви се отрази с чувство на летаргия и с неразположение през целия ден.

Храна
Ако искате да се събудите лесно и в същото време да не се чувствате „претоварени“, по-добре е да не се храните твърде много. Обилното хранене преди лягане и през нощта създава допълнителен стрес за стомаха. В резултат на това стомахът работи (усвоява храната) цяла нощ; работи, когато тялото (и всички негови системи) трябва да почиват.
Въздържайте се от пиене на кафе преди лягане. Тази напитка стимулира нервната система – след нея ще ви е трудно да заспите. По-добре е да пиете билков чай ​​(лайка и маточина, между другото, имат успокояващ ефект) или топло мляко с мед. По-добре е да вечеряте три часа преди лягане. И ако малко преди да отидете в царството на Морфей все още искате да хапнете – хапнете кисело мляко или нискомаслена извара. Такова ядене не само няма да причини тежест в стомаха, но и ще подобри метаболизма. И е по-добре да започнете деня с овесена каша. Разбира се, не всеки има време да готви рано сутрин, но ако имате допълнителни 20-30 минути, защо не? А при липса на време можете да закусите с всеки млечен продукт.

Положителни емоции
Когато чуете звука на алармата, помислете за нещо хубаво, което ви очаква днес. Може би след работа сте планирали разходка в любимия си парк със семейството или приятелите си. Или чакате обаждане от любим човек, с когото рядко общувате. Спомняйки си какво ще ви донесе хубав нов ден, ще се събудите с усмивка на лицето и крила зад гърба.

Както виждате, не е трудно да привикнете тялото си към лесно събуждане. Нека всяко твое утро е добро!

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s