Успехът на „Игра на калмари“ – съвпадение или закономерност?


Докато в някои държави все още се решава въпросът дали си струва да се забранят сензационните южнокорейски сериали за гледане заради сцените на насилие, в други страни се изграждат увеселителни атракции, посветени на играта Squid, а услугата за стрийминг Netflix изчислява печалбите .

Игрите за оцеляване винаги са били популярни. Помислете само за дистопията „Игрите на глада“, която направи Дженифър Лорънс истинска звезда. Но сценаристът на сериала „Играта на калмари“ успя да подсили тази тема, защото засегна един от основните проблеми в съвременното общество – парите.

Да, героите на шоуто са във финансова дупка и затова са готови на всичко, за да излязат от нея и да забогатеят. Не ги спират моралните стандарти, съжалението и състраданието. Но специално ни е показано как тези хора са стигнали до ръба, че са готови да си прегризат гърлата, само заради парите.

Антагонистите в шоуто са богаташи със златни маски, които залагат кой може да оцелее и да спечели наградата. Те са другата страна на монетата, тези, които са покварени от парите, така че човешкият живот е празно пространство за тях.

Едно от изказванията на философа Фридрих Ницше гласи: „Човек, който никога не е мислил за пари, чест и придобиване на влиятелни връзки – как може да познава хората?“ Този сериал предизвика такъв отзвук, защото много хора знаят как да носят тежестта на ипотеките, заемите и ужасно да се страхуват да не загубят стабилната си работа, за да не се окажат в безнадеждна ситуация на героите на сериала.

Влиянието на „Корейската вълна“ също беше фактор, който направи сериала толкова популярен. Какъв шок за мнозина беше победата на филма „Паразити“ през 2020 г. на „Оскарите“. Това беше първият път, когато филм, който не е на английски език, спечели голямата награда. Още тогава стана ясно доколко културата на Южна Корея стана интересна за публиката.

Netflix бързо разбра, че южнокорейските драми се превръщат в тенденция. Затова те поеха риска да се заемат с адаптацията на сценария, написан от автора Hwang Dong Hyuk преди повече от 10 години. Проектът беше оспорван заради броя на сцените с насилие, но публиката не беше възпирана. Огромен брой видеоклипове в социалните мрежи предизвикаха ефекта от уста на уста, когато всички започнаха да питат: „Какъв вид калмар е това?“

Разбира се, Netflix удари джакпота. Bloomberg изчислява, че мега хитът на Squid Game е донесъл близо 900 милиона долара, с бюджет от малко над 20 милиона долара. Само си помислете каква огромна печалба, на ниска цена.

„Корейската вълна“ се превърна в интересно явление, което сега определено завладя целия свят. Докато любителите на кей-попа и драмата преди се смееха, сега има толкова много фенове, че курсовете по корейски език са препълнени, а наградите от международните музикални награди отиват за южнокорейски групи. Само BTS, със 7 гаджета, има награди Billboard, музикални награди MTV Europe, награда Teen Choice Award и един от най-големите АРМИ фендоми в света.

Модните къщи ясно схванаха тази тенденция преди няколко години, когато започнаха да канят посланици от Южна Корея. Знаменателно събитие за света на модата, Met Gala Costume Institute Ball 2021 демонстрира, че корейските художници са значими. Членът на Blackpink Rosé се появи в тоалет на Saint Laurent, придружен от креативния директор на модната къща Anthony Vaccarelo.

Играта на калмари се превърна в черешката на тортата за успеха на южнокорейската култура. А горещата тема, необичайно представяне, дължащо се на детски игри, които се превърнаха в тестове за живота на героите, яркото цветово представяне на сериала и масовото покритие в социалните мрежи, отлично помогнаха при формирането на тазгодишния мега хит. Да гледате или не, всеки решава. Но този сериал определено няма да ви остави безразлични.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s