Медицински и индустриален туризъм: нови туристически възможности


Напоследък не само пандемията от коронавирус засегна туристическата индустрия, но и предпочитанията на хората: стана скучно просто да пътувате до нови места и да слушате не винаги интересни екскурзии. Днес ще говорим за нови възникващи видове туризъм, които започнаха да набират популярност през последните 5 години.

Медицински туризъм
Не е тайна, че израелските лекари са известни с това, че са най-добри в лечението на рак; експерти от Тайланд са се научили как да върнат някога изгубен орган на човешкото тяло (засега „отглеждат“ малки части, например нос, уши, клепачи, пръсти и т.н.). Германските лекари са отлични хирурзи, а Литва буквално е столица на пластичната хирургия. Поради това разпространение на лекари по света, така нареченият медицински туризъм стана мегапопулярен; той е от полза както за страната, която приема пътуващия, така и за самия гост. Между другото, Русия също е включена в списъка на страните, препоръчани за медицински туризъм: както се оказа, руските зъболекари са експерти в своята област и хора от цял ​​свят идват при тях, за да излекуват зъбите си.

Индустриален туризъм
20-ти век бе белязан от мощен технологичен прогрес и това послужи като своеобразен трамплин за появата на необичаен вид туризъм – индустриалния.
Целта на индустриалните пътувания е да се изследват градски сгради, индустриални и специални конструкции. Съществува и необичаен подтип на този вид туризъм, той се нарича ядрен. Това са посещения на места, пострадали от ядрени бедствия, например територията на Чернобил, Хирошима и Нагасаки.

Селски туризъм
Крайната точка не е някакъв луксозен хотел или бялото крайбрежие на океана, а най-истинското тихо, живописно местенце, село или махала. Туристическият гост ще бъде научен как да пече истински хляб, като на баба от детството, как да дои коза или крава, да плеви лехи, да се грижи за пилета и прасенца. Освен това обикновено са включени забавления като риболов, лов, конна езда и много други. Този вид туризъм е популярен по целия свят.

Духовен туризъм
В никакъв случай не бива да се бърка с поклонение. Поклонението е съвсем различна посока. Духовният туризъм е специализиран не толкова в промяната на околната среда, колкото в промяната на вътрешното състояние на човека. Индия и Тайланд се считат за центрове на духовния туризъм. Тук туристите намират необходимите практики за себе си, за да коригират вътрешния си баланс и да открият нови значения на житейската философия.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s