Туризмът има готовност да предложи хотели за настаняване на леки случаи с Ковид-19


Не е изненада увеличението на случаите с Ковид-19, но след вчерашните заседания на Консултативния съвет по туризъм и Националния съвет по туризъм браншът е готов да предложи места за настаняване на леки случаи със симптоми, които се нуждаят от медицинска грижа, на близки на болните, както и на медици, пристигнали за помощ на първа линия. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова от участието й в сутрешния блок на Нова телевизия.

По отношение на евентуално пълно затваряне на обекти в сектора тя заяви, че е въпрос на преценка какви мерки да се прилагат, за да не се стигне до локдаун. Трябва да постигнем балансиран подход между предприетите мерки и необходимостта хората да имат доходи, каза тя и изрази несъгласие с тезата, че правителството е безпомощно в ситуацията.

Министърът припомни, че още в началото на кризата правителството въведе плавни мерки, последва краткосрочно затваряне на заведения и последващо часово ограничаване в работата им поради голямата вирулентност на Ковид-19, защото голямото струпване на хора на закрито крие много опасности. Нужно е по темата да се постигне диалог на високо ниво в държавата, препоръча тя..

Вицепремиерът коментира, че идеята за посочване на т.нар. карантинни ковид хотели бе предложенаот бранша през лятото с два обекта в Слънчев бряг и един в Златни пясъци. Не се наложи те да се ползват, защото нямаше нито един заразен или болен. Сега целта е да подсигуряват здравната система и да не се стигне до откриване на полеви болници. Имаме свободна леглова база, като държавата ще поеме разходите за настанените. След съгласие от принципала готовност да го направят имат и дори големи хотелски вериги с 5 звезди, съобщи вицепремиерът. Акцентът обаче ще е върху 2- и 3-звездни места занастаняване и така ще им се окаже помощ в кризата. До края на седмицата се очаква браншът да посочи тези хотели, финансовите параметри ще се уточнят със здравното министерство, а конкретните условия – от РЗИ. В София се очертава това да са два-три хотела в зависимост от капацитета. Правителството няма да остави хората, увери министърът.

По отношение на зимния сезон вицепремиерът изказа съжаление, че в Европа не се постигна консенсус за единни правила при пътуванията, и подчерта, че води активни разговори с посланиците и колегите си от съседните страни, за да може границите да останат отворени. Отново ще заложим на българските туристии вътрешния туризъм и през зимата. Нужно е да имаме единна позиция и това бе една от целите при посещението ми в Турция – на Балканите да се ползват здравните коридори, каза министър Николова.

Обнадеждени сме, че ако мерките се изпълняват стриктно, ще имаме зимен сезон, макар и в по-малък мащаб. Трябва да преодолеем страха от вируса. Зимните спортове са много важни за климатолечението, закаляването и укрепването на здравето, което става много актуално в настоящата ситуация. Мотото на кампанията ни през настъпващия сезон е „Зимните спортове укрепват вашето здраве“ и това ще е много важно за маркетинговата ни стратегия за 2021 г., посочи вицепремиерът.

Тя припомни, че с нейна заповед са въведени детайлни указания за местата за настаняване и заведенията през зимния сезон, които ще се прилагат единно. Лично ще следя как става това на практика и при нарушения ще се налагат административни санкции, включително затваряне на обекти. При струпване на хора в заведенията има опасност от заразяване, затова трябва да се спазва дистанция. Заведенията ще работят при пълно съблюдаване на правилата, а нарушилите изискванията за капацитет няма да отварят, категорична бе тя.

Министърът прогнозира около 250 млн. лв. загуби през зимния сезон, но допълни, че в новия проектобюджет на страната са предвидени 300 млн. лв. за продължаване на мярката в помощ на бизнеса 60 на 40, която за туризма е 80 на 20. Тя увери също, че позицията на бранша за удължаване на мораториума върху бизнес кредитите е изпратена до БНБ. Позицията трябва да бъде единна и съобразена с общоевропейските правила. Разчитам на по-голяма гъвкавост от страна на търговските банки, но е важно и кредитното досие на искателите, заключи Марияна Николова.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s