Марияна Николова участва в тържественото откриване на академичната година на УХТ – Пловдив


Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова участва в тържественото откриване на новата академична година на Университета по хранителни технологии – Пловдив.

Днес отваряме поредна страница от богатата шестдесет и пет годишна история на Университета по хранителни технологии. Авторитетното висше училище, което е от най-важните центрове в България в областта на хранителната наука и технологиите, единствен по рода си на Балканския полуостров, е активен партньор на Министерството на туризма, заяви вицепремиерът. И посочи още, че висшето училище обучава кадри, които имат своята важна роля за развитието на туристическия сектор.

Министър Николова благодари на университета и за активната дейност по съвместния проект за създаване на национално меню, който е пред финализиране. Целта е да се подготви национална и регионална селекция от традиционни български храни и напитки, обединени в национално меню, което да бъде въведено в хотелите и ресторантите на нашите курорти, обясни тя. По думите й чуждестранните гости много харесват това, което се предлага на българската трапеза. И ние трябва да използваме този потенциал за привличане на повече туристи със специализирани услуги и продукти.

Като институция ще продължим да насърчаваме политиките за успешна подготовка и реализация на специалистите с висока квалификация, защото нашето бъдеще зависи от качеството на образованието на децата ни днес, посочи вицепремиерът.

Ректорът на университета Пламен Моллов заяви, че в годините от създаването си учебното заведение се утвърди като авторитетна школа. Силният интерес към нашите специалности ни дават престиж за образователен лидер. Надявам се и ще се радвам нашите студенти един ден да създадат свои световни брандове, коментира още той. От тази година въвеждаме модулно обучение, а УХТ работи и по съвместни образователни програми с чужди университети – от Северна Македония, Франция, Гърция, Нидерландия и др., информира още ректорът.

В церемонията по откриването официални гости бяха Здравко Димитров, кмет на Пловдив, Дани Каназирева, областен управител на Пловдив, доц. д-р Янко Иванов, зам.-министър на земеделието, храните и горите, Радосвет Радев, председател на Българската стопанска камара, представители на браншови организации и бизнеса от хранително-вкусовия и туристическия сектор, академичното ръководство на университета, експерти от научните среди и други.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s