Римският Колизеум отново пострада от турист-вандал


Една от най-посещаваните атракции в света е римският Колизеум, привличащ милиони туристи.

В продължение на десетилетия се смяташе, че туристите-клептомани най-много увреждат паметника. Опитват се да вземат със себе си за спомен дори камъните, от които е построен Колизеумът. За да намалят щетите по паметника, властите дори решават редовно да добавят отломки от други развалини към него.

Но през последните години навиците на престъпниците се промениха. Сега вандалите искат да увековечат името си върху колоните на Колизеума. Преди шест години 42-годишен руснак беше заловен да прави това. На колоните той издълба огромна буква „К“. Големината на надписа беше 24 сантиметра. Глобата, която той плати за престъплението си, беше 20 хиляди евро. Година по-късно двама граждани на САЩ бяха заловени да се занимават с подобна дейност. През 2017 г. еквадорски и френски туристи се присъединиха към списъка с вандали.

Миналата седмица служителите по сигурността, които поддържат паметника, заловиха поредния вандал. Той издълбал инициалите си с остър метален предмет. Вандалът е бил 32-годишен турист, дошъл от Ирландия. Подобно престъпление се наказва с глоба от две хиляди евро или една година лишаване от свобода.
Пандемията на коронавируса направи своите корекции върху работата на римския Колизеум. Той затвори през март, но три месеца по-късно паметникът поднови работата си, като отвори врати за туристи през юни.

Изненадващо е, че и Великата китайска стена, която е била в карантинна забрана за посещения близо два месеца, е била също увредена при отварянето. Видеокамера записала как турист изостава от туристическата група, за да изпише с йероглифи посланието си върху уникалния паметник.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s