Артефакти „се изпариха“ от музей в Анталия


Работата на музеите е изпълнена с много проблеми, които трябва да се решават всеки ден.

Музеите често спорят помежду си относно притежанието на определени артефакти. Но има и други проблеми, които разбиват нервната система. Музеят в Анталия, дом на световноизвестната статуя на Херкулес Фарнезе, разследва изгубени артефакти. Те буквално са се „изпариха“.

Музеят се счита за един от най-важните в света, с богата колекция, която обхваща времето от късния палеолит до римския период.

Поредицата от странни събития започнала с уволнението на директора на музея Мустафа Демирел. Провинциалната дирекция за култура и туризъм установила, че по време на инвентарния контрол не са открити няколко важни артефакта.

Проверките започнали още през 2018 година. Директорът по култура и туризъм на провинция Анталия Ибрахим Акар информирал Главната дирекция за културно наследство и музеи за изгубените артефакти.

Според заместник генералния директор на музея, той в края на всяка година отчита артефактите.

Броят на колекциите е строго контролиран. Има хора, които са отговорни за безопасността на такива предмети. Веднага след като служител напусне музея или се пенсионира, той трябва да прехвърли работата си на друг. Водят се строги записи. Не е ясно обаче как артефактите са могли да изчезнат при толкова строга отчетност.

Музеят в Анталия, спечелил наградата на Европейския съвет за музей на годината през 1988 г., се състои от 14 изложбени зали.

Атракцията е разположена на площ от 30 000 квадратни метра. В този музей се намира и горната половина на статуята на Херкулес Фарнезе, 1800-годишна римска скулптура на митологичния герой. Тази статуя преди това е била изнесена контрабандно от древния град Перге в Анталия.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s