Нови правила за посещение на Света София в Истанбул


Туристите, посещаващи Света София в Истанбул, ще трябва да спазват дрес-код: няма да им бъде позволено да влизат в джамията „Света София“ с къса пола или шорти, обясняват руски експерти.

През юли най-популярната туристическа атракция в Турция , която привлича повече от три милиона посетители годишно, официално промени своя статут. Музеят се превърна в джамия с редовни служби.

Правилата за посещение на Света София също се промениха. Сега не можете да се влиза с къси поли, топове за жени и шорти. За дрескода на посетителите се следи стриктно от охраната – отпращат се всички, които са облечени неподходящо.

Както е прието не само в Турция , но и по света, когато посещавате джамия или църква, трябва да покриете главата си с шал и да покриете откритите части на тялото си с дрехи.

Ако по-рано туристите, например в Синята джамия, са били спасявани от специално предоставените панталони, поли и шалове за многократна употреба, които можеха да бъдат ползвани безплатно, то поради заплахата от коронавирус такава услуга вече не съществува.

На входа на Света София сега можете да си купите шалове и халати за еднократна употреба. Специалният комбинезон струва 20 турски лири (4,50 лв.), шалът – пет лири (1,20 лв.).

Но входът в самата джамия вече е безплатен. Преди това трябваше да платите 20 долара, за да посетите музея.

Region-32

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s