Република Кипър изчисли загубите на туризма за тази година


Република Кипър през тази година прогнозира не повече от 20-25% в сравнение с миналогодишния туристически поток.

През 2019 г. рекорден брой туристи посетиха курортите на Кипър – повече от 3,97 милиона души. Много по-ниски числа се очакват тази година. Причината за това е „затварянето“ на основните пазари, включително на руския. Но все още няма планове за облекчаване на ограничителните мерки в Кипър.

Подобна оценка на ситуацията изрази заместник-министърът на туризма Савас Пердиос, който предупреди, че печалбата от туризъм съответно ще намалее през тази година. Г-н Пердиос прогнозира, че туристическата индустрия ще бъде засегната от пандемията по-силно от другите сектори на кипърската икономика.

Обърнете внимание, че преките приходи от туризъм надхвърлят 13% от икономиката на републиката. Те възлизат на около 22 милиарда евро. Въпреки факта, че Кипър е отворен за туристи от 9 юни, темпът на „отваряне“ все още е много нисък.

Кипърските власти създадоха многостепенна система на ограничения за пътуване. Според системата страните се сортират според нивото на зараза.

Страните със среден риск попаднаха в категория Б. В тази категория има 21 държави. Гражданите на тези страни при влизането в републиката са длъжни да предоставят отрицателен тест за коронавирус. Това трябва да бъде направено не по-късно от 72 часа преди да се качите на полета.

Страните с висок риск попадат в категория В. Гражданите на тези страни са длъжни да преминат 14-дневна карантина при пристигането си в Кипър.

Обединеното кралство и Руската федерация, които са основните пазари на страната, бяха в категория В.

На 1 август кипърските власти планираха да преместят Обединеното кралство в категория Б. Но задължителното тестване може да бъде пречка.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s