„Света София“ отдалечи Турция от Европа и света


Турските вестници продължават коментират думите на президента Реджеп Тайип Ердоган, че турският народ, а не други, е последната инстанция, която решава за статута на „Света София“.

„Това е наш вътрешен въпрос. Другите страни трябва само да проявят уважение към взетото решение“, подчерта Ердоган.

Според него решението на министерския съвет на страната от 1934 г., с което „Света София“ става музей, е наранило дълбоко турския народ. „Света София“ трябвало да си върне своята идентичност.

След решението за отварянето на храма за богослужения, сега се обсъжда кои ще бъдат двамата имами и четиримата мюеззини, които ще работят в храма.

Решението за връщането на статута на джамия на „Света София“ след 86 години като музей е разтревожи християнската общност от цял свят.

Дори Папата заяви, че е опечален от решението.
„Гневните гласове отвътре и извън страната в хода на процеса са без никаква стойност. Това е наш вътрешен въпрос“, подигравателно натърти Ердоган.

За турските мюсюлмани с решението за промяна на статута на „Света София“ е „поправена една грешка“. Те твърдят, че султан Мехмед Втори Завоевателя е превърнал византийската църква в джамия, спазвайки закона, и я е дарил за религиозни цели.

Вижда се, че руснаците и гърците реагирали „като луди“ (според турската преса) на намерението за преустрояване на храма в място за мюсюлмански богослужения, а фашистка група в Гърция запалила турското знаме пред посолството на Турция в Атина.

Сред руснаците се разпространяват призиви да не се посещава Турция.

Същевременно обаче мюсюлманският свят приветства „избавянето на джамията Аясофия от 86-годишно пленничество“.

Акцията, обаче, има своите противници и на турска земя. „Зад всяка стъпка, направена от политическия ислям, лежи принципът „републиката трябва да падне“, казва ученият Ергин Йълдъзоглу.

Според Мехмет Али Гюллер, друг турски учен, въпросът не е в богослуженията, а няма и необходимост от още едно място за богослужения. „Въпросът се отнася до уреждане на сметки с Лозанския договор, с републиката (турската република – Б. ред.)“, смята той.
„Това решение е предизвикателство към Ататюрк.

Обвързването на решението с независимостта и суверенитета е оскърбление за Ататюрк“, казва Йорсан Йоймен, техен колега.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s