Богослуженията в джамията Света София започват на 24 юли


Религиозните церемонии трябва да започнат в джамията „Света София“ в Истанбул от 24 юли, туристите ще могат да влязат в сградата, заяви в петък турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

„Планираме да отворим джамията „Света София“ за молитви на 24 юли“, каза той в телевизионна реч.

„Както и при всички останали джамии, вратите на Света София ще бъдат отворени за всички, включително за турски граждани и туристи“, каза той.

Той призова за уважение към решението на турския съд за връщането на Света София на статута на джамия, а възраженията срещу решението на съда ще се считат за „нарушение на нашия (турски – Б.Р.) суверенитет“.

По-рано в петък турският президент подписа указ за промяна на статута на Света София. Това постановление предвижда прехвърлянето на обекта в собственост на турската служба по вероизповеданията, в резултат на което той ще бъде отворен като джамия, в която ще бъде възможно извършването на поклонение от мюсюлманите.

Преди това, в петък, Турският държавен съвет, най-висшият съд по административни дела, отмени решението на правителството от 1934 г., според което Света София в Истанбул получава статут на музей.

Дискусията около бъдещето на Света София в Истанбул се развихри след прочитането на Корана на 29 май, на годишнината от падането на Константинопол. Седмица по-късно Ердоган заповяда да се проучи възможността за превръщането на Света София в джамия. По-късно министърът на правосъдието Абдулхамит Гюл и министърът на външните работи Мевлут Кавусоглу обявиха, че катедралата отново ще се превърне в джамия.

От своя страна, арменският патриарх на Турция Саак II предложи Света София да бъде място за молитва както за християни, така и за мюсюлмани. Представители на православните църкви и висши дипломати, включително държавният секретар на САЩ Майк Помпео, се изказаха срещу превръщането на Света София в джамия.

На 6 юли патриархът на Московска и цяла Русия Кирил направи специално изявление, в което призова за запазване на музейния статус на Света София. „Надявам се на благоразумието на турското ръководство. Запазването на сегашния неутрален статус на Света София, един от най-големите шедьоври на християнската култура, символен храм за милиони християни по света, ще доразвие отношенията между народите на Русия и Турция, ще укрепи междурелигиозния мир и хармония“, – каза в изявлението си главата на Руската православна църква.

Храмът Света София получи статут на музей през 1934 г. по решение на първия президент на Турция Мустафа Кемал Ататюрк. От 1985 г. катедралата е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s