Японските учени съветват прозорците във влаковете да се отварят


Учените изучават движението на вирусите във въздуха с помощта на японски супер-компютри. По-специално, се оказа, че във влаковете с отворени прозорци и малък брой хора броят на вредните частици в атмосферата е намален.

Това изявление е направено в отворено писмо на 239 изследователи от 32 страни. Според тях, коронавирусът може да се задържи в слоевете въздух, затова в помещения с лоша вентилация рискът от инфекция се увеличава. Професорът от университета в Киото Юки Фурусе добавя, че най-голямата опасност възниква от високата концентрация на вируси в купетата на влаковете.

Шиничи Танабе , професор от Университета Уаседа в Токио, един от авторите на откритото писмо, подчертава, че Япония доста лесно и бързо се е измъкнала от кризата заради програмата „3C“, според която гражданите трябва да избягват затворени пространства, многолюдни места и близки контакти. Същата схема трябва да се използва и за влаковете, особено в крайградските, като правило, препълнени и задушни.

Инициаторът на проучването Макото Цубокура вярва, че не климатиците, а именно отворените прозорци във влаковете могат да намалят съдържанието на микроби във въздуха от два до три пъти. Учените препоръчват да се вземе предвид този факт във всички страни по света.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s